- Bemutatkozás
Gyömrő város a Gödöllői - Monori dombvidék közepén fekszik.
Teljes területe 26,51 km2, belterülete 6,45 km2. Lakóinak száma 13.904 /2003. január 29-i adat/. Kertváros jellegű.
1913-tól 1950-ig járási székhely. Közigazgatásilag Ecser, Maglód, Mende, Péteri, Tápiósáp, Tápiósüly, Úri tartozott a gyömrői járáshoz.
Napjainkban vonzáskörzetéhez 7 nagyközség, község - Mende, Péteri, Üllő, Maglód, Ecser, Sülysáp és Úri - tartozik. Gyömrő és vonzáskörzete lakóinak száma megközelíti az ötvenezret.
A település Budapest központjától 30 km-re, Budapest városhatárától és a Ferihegyi repülőtértől 7 km-re fekszik. Közigazgatási területét regionális és térségi jelentőségű utak érintik.
Így:
  • a Budapest - Újszász - Szolnok kétvágányú villamosított vasútvonal,
  • a 31. sz. Bp. - Jászberény - Dormándi II. számú főút,
  • a 3111.sz. Ecser - Monor összekötő
  • és a 4603.sz. Mende - Üllő - Ócsa összekötő utak.
A felsorolásból kitűnik, hogy közlekedési szempontból központi helyzete kiemelkedő, amennyiben Észak - Kelet - és Dél-Magyarország összekötő útjai, vasútja áthaladnak a nagyközségen, Nyugat-Magyarország pedig Budapesten keresztül kötődik Gyömrőhöz.
Könnyen megközelíthető a 4.sz. főút, az M5-ös autópálya, az M0-ás autóút felöl is, és fontos szempont, hogy közel van Budapest - Ferihegy repülőtere (személygépkocsival kb. 15 km, 15-20 perc alatt elérhető). A fővárost elkerülő körgyűrű, az M0 autóút építésének folytatását határozta el a Nemzeti Autópálya Rt.
A majdan megépülő M0 autóút Ecser és Maglód között fog áthaladni településünktől 3 km-re. Pécel és Maglód között fog csatlakozni a 31. sz. főúthoz.
A megvalósítás elősegíti, hogy Gyömrő bekapcsolódhasson Magyarország autópálya-hálózatába, ezzel biztosítva az itt működő cégek és itt élő emberek gyors és biztonságos közlekedését, elérhetőségét.
A város mai képének kialakulása a Teleki családnak köszönhetõ, amelynek a XIX. század közepén épült kastélya a klasszicista építészet egyik legszebb alkotása. Gyömrõ határában a védett övezet ritka növényvilágot és a védett madárfajokat rejt.A dokumentumokban 1274 óta szereplõ település a XV. században királynéi birtok, majd udvarhoz hû nemesek kegyajándéka. Legfõbb birtokosa a XVIII. század végétõl a gróf Teleki család, amely a község fejlõdését hosszú idõn át meghatározta. A régi településmag is a birtok mellett alakult ki.A XIX. század második felében helyezõdött át a község központja a falu másik felére, ahol több, a XX. század fordulóján emelt épület jelzi a fejlõdést (községháza, rendõrség, iskola - volt járási hivatal). A település 2001-ben városi rangra emelkedett.A fõvároshoz közel fekvõ Gyömrõ a 31-es számú és a 4-es számú fõközlekedési útról is elérhetõ. Vasúton a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon fekszik.
Városunk
 

ECDL tanfolyamok
Start Oktatási Stúdió Kft. ECDL
Cégtudor
cegtudor.hu
Auchan - a sikermarket!
HyperLink
MAGYAR HÍRLAP
HyperLink
ECHO-FITNESS
HyperLink
HÍD TV
HyperLink
Fényreklám
HyperLink
Digi-Pro Kft.
HyperLink
REHAU ablakok
HyperLink
Leszokni a dohányzásról
HyperLink
Pátria TV
HyperLink
MEDICAL CENTER
HyperLink
Copyright (c) 2007. Cool Soft Kft. Minden jog fenntartva.